Небезпека оперативного оточення, або “котла”, до якого можуть потрапити підрозділи українських Сил оборони, як і раніше, існує, оскільки російська окупаційна армія використовує будь-які можливості для цього. Проте ворог не має успіху завдяки ефективній протидії з боку українських захисників.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко. Водночас він додав, що противник, як і раніше, має перевагу у всіх видах озброєнь.

“Щодо оперативного оточення, чи того, що в народі називають котлами, то така небезпека завжди є. Там, де є можливість, супротивник здійснює спочатку просування вперед, потім зустрічає опір нашої оборони, намагається оминати фланги. І якщо це вдається, якщо є резерви, він намагається наростити ці флангові атаки і замкнути наші сили в тилу”, – пояснив генерал.

За його словами, в умовах переваги противника “ми можемо протиставити цьому лише сучасні технології, більше ефективного озброєння, якого в нас поки що недостатньо”.

Романенко констатував, що військова допомога США надходить до України не в тих обсягах, на які розраховували у ЗСУ. Процес мобілізації прискорився, але все ж таки не досяг необхідних обсягів.

“Тому маємо такі результати – супротивник з кінця минулого року здійснює стратегічну наступальну операцію та повільно, але просувається вперед”, – підсумував генерал.

Читайте також повну версію інтерв’ю: “Через кілька місяців ЗСУ можуть піти в наступ, але загроза “котлів” залишається. Інтерв’ю з генералом Романенком”.

Як писав OBOZ.UA, у зведенні Генштабу ЗСУ повідомляється про те, що під час повномасштабної війни Росії проти України країна-окупант втратила понад 570 тисяч своїх солдатів. Знищено 363 ворожі літаки та понад 8300 танків.

Джерело: OBOZ.UA