38-річний ветеран Юрій Яременко із села Мирне Бориспільського району Київської області активно готується до інклюзивних змагань для військових і ветеранів “Звитяга Нескорених”, що пройдуть 28 липня в Черкасах.

Під керівництвом свого тренера і військового Сергія Вакуленка ветеран змагатиметься у двох видах спорту – веслуванні на тренажерах й ривку 16-кілограмової гирі. Особистий рекорд Юрія Яременка – 40 ривків. І це при тому, що він отримав серйозне поранення на фронті: внаслідок вибуху міни йому роздробило стегнову кістку.

“До мобілізації працював вантажником на птахофабриці в рідному селі. 25 березня 2023 року отримав поранення під Бахмутом на Донеччині. Лікувався 5 місяців і в серпні минулого року повернувся додому. Пересувався на милицях, кожен крок давався з величезними труднощами. Важкий був і моральний стан. Однак знайшов сили прийти до тренажерного залу, щоб спробувати повернутися до занять спортом. Тренер Сергій Вакуленко відразу взяв наді мною шефство. Спочатку ми тренували лише ривок гирі. Навіть ця вправа давалася дуже важко, бо моє коліно взагалі не згинається. Відповідно, там, де здорові люди мають точку опори двома ногами, я, фактично, маю однією. Однак наполегливі тренування дали свій результат. Зараз користуюся однією милицею замість двох. Моя ходьба значно покращилася, відповідно і настрій також”, – згадує Юрій Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повернення до цивільного життя: відбудуться інклюзивні змагання для військових і ветеранів

Найближчим часом ветеран планує повернутися на роботу.

“Компанія МХП не забула й підтримує мене. Вантажником працювати вже не зможу. Але після проходження медичного огляду мені запропонують іншу роботу, де я буду корисний”, – додав Юрій Яременко. Він, разом зі своїм тренером Сергієм Вакуленком, працюють на Старинській птахофабриці МХП.

“Ще до війни Юра був затятим спортсменом – піднімав гирі, грав у футбол. В основному виступав на позиції захисника, але в разі потреби міг стати й на ворота. Після поранення у футбол йому важко грати. Тому займається адаптивними видами спорту. Пригадую, як Юра прийшов до спортзалу на двох милицях. Розумні навантаження й постійний прогрес дозволили замахнутися на серйозні результати – він може підняти 16-кілограмову гирю до 40 разів. Можна було й важчу гирю спробувати, але тоді серйозно зросте навантаження на поранену ногу. Окрім власне спортивних результатів, покращився його морально-психологічний стан. Спортсмен сповнений оптимізму, навіть сліду не залишилося від пригніченості”, – розповів тренер Сергій Вакуленко.

Інклюзивні змагання для “Звитяга Нескорених” проводяться у межах програми реінтеграції військових та ветеранів “МХП Поруч”, яку розвиває компанія МХП, спільно з громадською організацією “Федерація стронгмену України”.

У червні змагання “Звитяга Нескорених” відбулися в Тернополі. За перемогу боролися 115 військових і ветеранів із 10 областей України. Юрій Яременко і його тренер, військовий Сергій Вакуленко, теж брали участь.

За словами Сергія Вакуленка, інклюзивні змагання справили на нього незабутнє враження.

“Я побачив упевнених у собі, сповнених оптимізму воїнів і ветеранів. Хлопці відчувають, що суспільство про них не забуло, їм допомагають, про них турбуються”, – зазначив тренер.

Сергій Вакуленко є членом місцевої тероборони, займається волонтерством. Він також змагатиметься під час інклюзивних змагань “Звитяга Нескорених”, що пройдуть 28 липня в Черкасах. Планує показати себе у всіх видах спорту – аеробайку, гирьовому спорті, жимі лежачи та веслуванні на тренажерах.

Джерело: Gazeta.ua