Чехія вивчає досвід Польщі щодо створення Українського легіону – підрозділу добровольців, які готові пройти навчання та вступити до лав Сил оборони, щоб захищати Україну від російських окупантів. До легіону могли би вступити не тільки громадяни України, а й чехи з українським корінням.

Про це сказала міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв’ю телеканалу ČT 24. Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії на території Чехії проживало багато українців, зазначила глава відомства.

“Українська громада, яка проживає на території Чеської Республіки, є великою, незалежно від хвилі, яка прийшла внаслідок війни. Ми хочемо продовжувати тренувати українських солдатів, то чому б не тренувати, можливо, громадян Чехії, які називають свою національність українською, і не сформувати з них якийсь підрозділ”, – заявила Чернохова.

Вона наголосила, що, як і в Польщі, залучення людей до такого підрозділу має бути винятково добровільним.

“Поки діє тимчасовий захист, ми не матимемо правового інструменту, щоб видворити цих людей і відправити їх назад в Україну”, – додала міністерка.

Пізніше речник чеського оборонного відомства Давид Полак уточнив, що Прага оцінює ідею Польщі з практичного та юридичного погляду. Справа в тому, що створення у Польщі добровольчого легіону з можливою участю іноземців передбачено Угодою про гарантії безпеки з Україною.

У документі є пункт, що Варшава на прохання України “заохочуватиме громадян повертатися до для служби у ЗСУ”. Водночас угода з Чехією такого формулювання не містить.

Як повідомляв OBOZ.UA, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський раніше розповів, що для участі в Українському легіоні вже записалося кілька тисяч осіб. За його словами, Варшава займеться навчанням та екіпіруванням добровольців, а потім вони будуть “надані Україні” як підрозділ із правом повернення до Польщі після проходження ротації.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *