В Україні 31 липня знову не очікується відключень електроенергії. Плани енергетиків можуть змінитися, якщо споживачі не будуть економити світло. У такому разі графіки можуть повернути.

Про це йдеться у повідомленні “Укренерго“. Завтра, 31 липня, відключення не прогнозується. За зміни ситуації в енергосистемі – про застосування заходів обмеження буде повідомлено додатково“, – йдеться в повідомленні.

Також енергетики просять включати потужні електроприлади лише вдень. Йдеться про проміжок з 11:00 до 15:00 години.

Як уже пояснювали в “Укренерго”, 30 липня стало першим днем цього місяця, коли стало можливим не відключати електроенергію. “Причина покращення ситуації – в системі стало більше енергії завдяки виходу з ремонту двох блоків на атомних станціях, а споживання знизилось через похолодання”, – йшлося в повідомлення.

Крім того, найкраща ситуація в українській енергосистемі зараз спостерігається саме в денні години – з 11:00 до 15:00. Власне, через це українців просять перенести користування енергоємними приладами саме на ці години.

Відключення світла повернуться: коли чекати

В “Укренерго” підрахували: за умов відсутності масованих атак, дні без відключень ймовірні впродовж серпня-жовтня. Водночас і в цей період не виключаються обмеження споживання світла в вечірні години.

Вже з середини осені ситуація почне змінюватися. За словами експертів, реальна обстановка з відключеннями буде залежати як від наявності чи відсутності нових успішних атак РФ на енергетику, так і від погодних умов.

А взимку ситуація зі світлом значно погіршиться, впевнені експерти. Може повторитись сценарій більшої частини липня, коли відключення тривали по 7 годин, а час зі світлом обмежувався 4-6 годинами на добу.

Зокрема, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що відключень світла стане значно менше від серпня до жовтня. Проте вже після листопада тривалість обмежень може бути на рівні липня через низькі температури.

І цей прогноз дійсний за відсутності нових суттєвих руйнувань енергооб’єктів. Якщо РФ продовжить успішні масовані атаки з енергетики України, ситуація може виявитися ще складнішою.

Експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук також упевнений, що взимку електроенергії українським споживачам не вистачить. “На жаль, знову буде дефіцит 4-5 ГВт. Однак через особливості функціонування енергосистеми взимку відключень буде, ймовірно, більше”, – вважає він.

Як повідомляв OBOZ.UA, з 1 серпня 2024 року українцям автоматично перерахують субсидії на неопалювальний сезон у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію. Окремі категорії громадян мають звернутися до Пенсійного фонду з новою заявою та декларацією про доходи для отримання субсидії.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *