Транзит російської нафти до Європейського Союзу через трубопровід “Дружба” продовжуватиметься. Україна хотіла б, щоб Європа диверсифікувала постачання енергоносіїв, але зв’язана умовами чинних контрактів.

Про це заявив генеральний директор НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов, коментуючи заяви про те, що 2025 року транзиту російської нафти до ЄС через територію України більше не буде. Він нагадав, що Україна залишається надійним партнером для країн Євросоюзу, пише Bloomberg.

“Я категорично спростовую чутки про припинення транспортування нафти до Європи до закінчення контракту. Україна залишається надійним партнером для європейських країн. Ми, як ніхто інший, розуміємо важливість стабільного енергопостачання населення, і тому продовжимо виконувати свої зобов’язання щодо чинних контрактів на транспортування газу та нафти. При цьому ми підтримуємо і всіляко сприяємо якнайшвидшій диверсифікації джерел постачання енергоносіїв до Європи”, – заявив Чернишов.

Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляка заявив, що з 1 січня ЄС не зможе отримувати російську нафту через нафтопровід “Дружба”, що проходить територією України. Саме через нього отримували російську нафту Словаччина, Чехія та Угорщина.

“Окрім газу, з 1 січня 2025 року припиняє роботу і нафтопровід “Дружба”, – повідомив Подоляк. Він зазначив, що згідно з прийнятою в Європейському Союзі резолюцією, країни ЄС мають диверсифікувати постачання нафти та припинити транзит через Україну.

При цьому він запевнив газ із Казахстану чи Азербайджану до європейських країн Україна продовжить транспортувати. Але, як повідомляє Forbes, пізніше Подоляк спростував свою заяву.

“Ми підтримуємо Єврокомісію у прагненні диверсифікувати постачання нафти для деяких країн регіону, щоб зменшити або повністю прибрати присутність російської нафти. При цьому Україна виконувала та виконуватиме свої контрактні зобов’язання в повному обсязі до передбаченої дати завершення дії таких контрактів. Це стосується наших двосторонніх відносин з європейськими країнами “, – пояснив Подоляк.

Раніше Володимир Зеленський повідомив, що у 2025 році Україна поставить крапку в багаторічній співпраці з Росією в напрямку транзиту газу і не стане продовжувати відповідний контракт. Водночас Україна готова розглянути запити європейських компаній щодо транзиту газу через свою територію у співпраці з Європейським Союзом.

Транзит газу через Україну завжди був важливим для європейських споживачів, особливо для країн Центральної та Східної Європи. Заява Зеленського може викликати занепокоєння серед європейських партнерів, оскільки альтернативні маршрути, такі як “Північний потік-2”, стикаються з санкціями та політичними перешкодами. Однак Україна готова до нових економічних можливостей і шукає партнерів у Європі, які готові працювати на принципах взаємоповаги та рівноправності.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, на тлі завершення транзитного контракту між “Газпромом” та “Нафтогазом” у 2024 році Україна та Європейський Союз активно розглядають можливість використання азербайджанського газу як альтернативи російському. Це питання набуло особливої актуальності після візиту Володимира Путіна до Азербайджану.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *