Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс у середу, 4 вересня, прибув з офіційним візитом до України. У столиці Києві в нього запланована зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомила ірландська телерадіокомпанія RTE. Журналіст RTE оприлюднив відео прибуття політика на залізничний вокзал Києва.

“Сьогодні вранці до Київщини прибув Саймон Гарріс. Сьогодні він проведе переговори з президентом України Володимиром Зеленським та представниками гуманітарних організацій”, – йдеться в дописі.

Очікується, що Зеленський та Гарріс обговорять війну, підтримку України з боку Європейського Союзу та заявку Києва на вступ до ЄС.

Також вони мають спільно підписати меморандум про взаєморозуміння щодо нової двосторонньої угоди між Ірландією та Україною.

Візит Гарріса відбувається після ракетного удару по Полтаві, якого РФ завдала напередодні та внаслідок якого загинули щонайменше 53 людини.

“Військовий удар Росії та вбивство десятків людей у Полтаві у вівторок є похмурим і жахливим нагадуванням про загрозу, з якою Україна стикається щодня. Ми висловлюємо своє обурення і співчуття сім’ям загиблих”, – сказав прем’єр Ірландії, виступаючи напередодні нинішнього візиту.

Угода, яку напередодні обговорив уряд Ірландії, виражатиме солідарність з Україною та її право на захист від незаконного вторгнення РФ.

Уперше вона обговорювалася між урядами двох країн під час зустрічі Гарріса та Зеленського в аеропорту Шеннон у липні.

Документ узгоджується зі статусом Ірландії як нейтральної країни і передбачає, що будь-яка майбутня допомога, надана Україні, залишатиметься нелетальною.

22 серпня Україна та Ірландія провели останній раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди, повідомляли в Офісі президента.

На сьогодні Україна підписала вже 25 таких двосторонніх документів на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року, а також Ukraine Compact – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Як повідомляв OBOZ.UA, нещодавно у правохоронних органах Ірландії висловили стурбованість з приводу шпигунства РФ “з недружніми намірами”. Як встановило слідство, росіяни вишукують інформацію про ірландську промисловість, підтримувати різніють екстремістські сили всередині Ірландії та намагаються сіяти недовіру до влади.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *