В організації удару по дитячій лікарні “Охматдит у Києві 8 липня 2024 року українські слідчі підозрюють командувача дальньої авіації військово-повітряних сил ВКС РФ Сергія Кобилаша. Окупанту заочно оголошено про підозру за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Пресслужба Офісу генерального прокурора проінформувала про це 10 вересня. Зловмисника було встановлено співробітниками ОГПУ спільно із СБУ.

Генерал-лейтенант держави-агресора нещодавно отримав підвищення і тепер є командувачем військово-повітряних сил РФ – заступником головнокомандувача ВКС Росії.

На місці удару противника по дитячій лікарні генпрокурор Андрій Костін, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан і керівниця розслідувань міжнародних злочинів, скоєних в Україні, від Офісу прокурора МКС Бренда Дж. Голліс провели пресконференцію.

За версією слідства, саме Кобилаш наказав підлеглим йому підрозділам вдарити Х-101 із ракетоносця-бомбардувальника Ту-95МС по приміщенню медустанови. Приблизно о 10:45 крилата ракета прилетіла в один із лікувальних корпусів, де на той час перебували діти.

Ракети такого типу використовуються для ураження наземних цілей зі заздалегідь відомими координатами.

Внаслідок обстрілу загинули двоє цивільних: молодий лікар і дідусь маленької пацієнтки. Щонайменше 34 особи, серед яких дев’ять дітей, були травмовані.

Загалом у вказаному приміщенні було понад 600 неповнолітніх. Будівля частково зруйнована, знищено цінне медичне обладнання.

Підкреслимо: МКС уже розслідує провадження щодо Кобилаша й видав ордер на його арешт за обстріли нашої енергетичної інфраструктури.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Російська крилата ракета Х-101, якою ворог вдарив 8 липня по київській дитячій лікарні “Охматдит”, була виготовлена незадовго цієї атаки. Вона зійшла з конвеєра максимум за три місяці до обстрілу, а, можливо, навіть за вісім днів до нього.

– У цій ракеті були західні компоненти – щонайменше американська мікросхема.

– У соціальних мережах опублікували відео, на якому зафіксовано момент російського обстрілу “Охматдиту”.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *