Служба безпеки України повідомила про заочну підозру клірику-ювеліру УПЦ Московського патріархату з окупованого Луганська, який продає вироби із золота до РФ. Настоятель одного з місцевих храмів Сергій Гутенко має підконтрольну ювелірну компанію, серед його клієнтів – представники РПЦ та окупанти з ФСБ РФ.

Про це 22 серпня повідомила пресслужба СБУ. Як зазначається, українська спецслужба задокументувала злочинну діяльність Гутенка в окупованому Луганську.

Так, окрім церковного сану, він має в регіоні підконтрольну ювелірну компанію, яка постачає свою продукцію до країни-агресора.

Серед постійних клієнтів фігуранта – представники РПЦ, які закуповують коштовності із золота та срібла для власних колекцій та оформлення приміщень єпархій.

Також компанія Гутенка виробляє ювелірні відзнаки для окупаційних угруповань РФ та ФСБ, повідомили в СБУ.

Підприємство регулярно фінансує бюджет Росії, сплачуючи “податки” до окупаційної адміністрації гауляйтера “ЛНР” Леоніда Пасічника.

За даними слідства, після окупації частини території української Луганщини фігурант одним з перших “перереєстрував” компанію відповідно до російського “законодавства”.

Після повномасштабного вторгнення Гутенко розширив продаж ювелірних виробів у РФ та по всій тимчасово окупованій території України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Санкція статті передбачає штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від трьох до п’яти років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності, інформували в СБУ.

Як повідомляв OBOZ.UA, 20 серпня депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили закон про заборону РПЦ в Україні. Декількома днями раніше за таку заборону виступила Всеукраїнська рада церков.

Глава ПЦУ Єпіфаній назвав рішення парламенту історичним. За словами митрополита, воно стало кроком на шляху захисту українського релігійного простору від ворожих впливів.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *