Росія прагне зруйнувати енергосистему України і залишити не лише без живлення електроенергії, але й без постачання газу. І хоча агресор жодним чином не може вплинути на видобуток і на блакитного палива, він може

Про це повідомили у “Нафтогазі”. У компанії розуміють, що путінський режим не відмовиться від планів знищення української енергетики і тому готуються до різних сценаріїв.

“Найгірший з них – це тимчасова недоступність потужностей відбору газу з ПСГ. На цей випадок у нас розроблені альтернативні режими роботи газосховищ та ГТС, які передбачають механізми для досягнення необхідної потужності”, – додали в “Нафтогазі”.

Втім в компанії не прогнозують обмежень постачання газу для населення. Оскільки є і ресурс, і велика система газосховищ, наповнених резервним газом. “Що стосується пошкоджень в частині розподілу, то вони одразу ж оперативно ремонтуються і постачання газу відновлюється”, – кажуть в компанії.

Колишній керівник “Оператора ГТС України” Сергій Макогон зазначив, що проходження зими напряму буде залежати від того, чи будуть нові атаки ворога, та якими будуть їх наслідки. “Якщо вони повністю виведуть з ладу ті об’єкти, по яких цілились з початку року, то буде складно забезпечити населення та ТКЕ необхідною кількістю газу. Тоді доведеться робити обмеження, як у нас відбувається по електриці”, – попереджає екс-голова “Оператора ГТС”.

Керівник аналітичного центру “Стратегія ХХІ” Михайло Гончар вважає, що апокаліптичного сценарію взимку не буде. Експерт зазначив, що для цього треба мати ще більший запас ракет і дронів, ніж це стосується ударів по електроенергетиці, але специфіка газової галузі відрізняється.

“Сховища знаходяться глибоко під землею, а наземна інфраструктура в силу своєї розгалуженості зберігає маневреність і гнучкість. Звісно, що ми не повинні при цьому мати ілюзій щодо того, що раптом припиняться удари. На прикладі цього року ми бачимо, що цього не буде”, – стверджує експерт.

Раніше OBOZ.UA вже повідомляв, що експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук попередив, що взимку 2024-2025 років в Україні можуть запровадити графіки постачання газу. Ситуація залежатиме від погодних умов та наявності достатніх запасів газу на фоні можливого припинення транзиту російського газу.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *