З 1 січня 2025 року в Україні набуде чинності стандарт “Євро-6”, що вплине на ввезення та першу реєстрацію нових і вживаних транспортних засобів, зокрема вантажівок, автобусів та сідлових тягачів. Це призведе до подорожчання вживаних авто, особливо автобусів, через обмеження на їхній вік і відповідність новим екологічним нормам.

Про це пише Інститут дослідження авторинку. Екологічні стандарти “Євро” – це регламентовані норми викидів шкідливих речовин для автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння.

“Євро-6” є одним із найсуворіших стандартів, який діє в Європейському Союзі з 2015 року. Його мета – знизити викиди шкідливих речовин, таких як оксиди азоту (NOx), вуглекислий газ (CO2) та тверді частинки, що сприяють забрудненню повітря. Для транспортних засобів стандарт “Євро-6” означає наявність сучасних технологій очищення вихлопних газів, таких як системи рециркуляції відпрацьованих газів (EGR) і каталітичні нейтралізатори.

Що зміниться з 1 січня 2025 року

Набуття чинності стандартом “Євро-6” стосується як нових, так і вживаних транспортних засобів, що вперше реєструються в Україні. Це правило охоплює широкий спектр транспортних засобів:

  • нові легкові автомобілі;
  • сідлові тягачі для напівпричепів;
  • вантажні автомобілі (до та понад 3,5 т);
  • автобуси;
  • спеціалізована техніка (евакуатори, автокрани, бетономішалки).

Ці категорії ТЗ мають відповідати нормам “Євро-6” під час першої реєстрації після 1 січня 2025 року. Для старих легкових авто, які вже експлуатуються в Україні або які імпортуються як вживані, залишається чинним стандарт “Євро-2”.

Які транспортні засоби не зачеплять ці зміни

Деякі транспортні засоби залишаться поза вимогами “Євро-6”. Зокрема:

  • електромобілі – оскільки у них немає двигунів внутрішнього згоряння, вони не підпадають під дію цих екологічних стандартів;
  • легкові автомобілі з пробігом, які імпортуються вживаними, будуть підлягати стандарту “Євро-2”, що дозволяє ввезення авто, випущених до 1996 року;
  • ТЗ для гуманітарних та оборонних потреб – ця категорія також виведена з-під вимог “Євро-6”.

Вплив “Євро-6” на ціни транспортних засобів

Запровадження “Євро-6” вплине на авторинок в Україні, особливо в сегменті вживаних транспортних засобів. Основний вплив відчують такі категорії:

  • автобуси:

Середній вік вживаних автобусів, які зараз ввозяться в Україну, становить близько 12-13 років. Нові правила обмежать ввезення автобусів, старших за 10 років, що призведе до зростання мінімальних цін на такі транспортні засоби. Це може спричинити дефіцит найдешевших варіантів на ринку й підвищення вартості нових автобусів.

  • сідлові тягачі та вантажівки:

 Хоча середній вік таких транспортних засобів на сьогодні становить близько 9 років, впровадження “Євро-6” обмежить ввезення старіших тягачів. Це викличе подорожчання вживаних тягачів і вантажівок із масою понад 3,5 тонни, оскільки нові екологічні вимоги зменшать доступність дешевого транспорту.

  • нові легкові автомобілі:

 Для нових авто перехід на “Євро-6” не матиме суттєвого впливу на ціни, оскільки більшість виробників вже давно випускають авто, що відповідають цьому стандарту. Виробники не робили спеціальних моделей під стандарти “Євро-5” для окремих ринків, тому різниці в собівартості для авто з “Євро-5” і “Євро-6” практично немає. Згідно з дослідженнями Інституту досліджень авторинку, на сьогодні середній вік транспортних засобів, які імпортуються до України, такий:

  • вантажні автомобілі до 3,5 т – 6 років;
  • вантажні автомобілі понад 3,5 т – 9,2 року;
  • сідлові тягачі – 9,3 року;
  • автобуси до 24 пасажирських місць – 12,6 року;
  • ввтобуси на 25 і більше пасажирів – 13 років.

Це означає, що введення нових норм найбільше вдарить по ринку автобусів, оскільки їх середній вік перевищує майбутню межу у 10 років, що призведе до підвищення мінімальних цін. Оскільки з 1 січня 2025 року ввезення транспортних засобів, які не відповідають “Євро-6”, буде заборонено, покупцям радять не зволікати з придбанням транспорту, який ще можна ввезти за старими правилами. 

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, для українських водіїв можуть запровадити новий штраф – за перевищення транспортом допустимого рівня шуму. Розмір покарання передбачається встановити на рівні 17 000 грн. За повторне порушення доведеться сплачувати вже 34 000 грн.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *