В Україні низка ЗМІ, а також Telegram-каналів помилково заявили про підвищення сум у випадку загибелі військових до 22,7 млн грн (станом на зараз передбачено виплату в 15 млн грн). У повідомленні керуються постановою уряду, яка насправді розмір виплат не змінює.

Так, у постанові уряду № 1090 дійсно передбачено зміни. Але вони стосуються таких випадків:

  • заявники звертатимуться по призначення та виплату одноразової грошової допомоги до Міністерства у справах ветеранів. При цьому заяву можна подавати через найближчий ЦНАП або в електронному вигляді: через Єдиний державний реєстр ветеранів війни; портал державних послуг Дія.
  • Рішення про призначення та виплату одноразової грошової допомоги ухвалюватиме Мінветеранів. Якщо заяву буде схвалено, кошти одноразової грошової допомоги перекажуть на банківський рахунок одержувача.

При цьому як у новій, так і в старій редакції постанови передбачено виплату у випадку загибелі військового в розмірі 750 прожиткових мінімумів на працездатну особу. Станом на зараз прожитковий мінімум становить 3028 грн. Отже, виплата має бути на рівні 2,27 млн. У ЗМІ і в соцмережах помилились нулем і заявили, що йдеться про суму в 22,7 млн грн.

Зазначимо, в Україні на час воєнного стану мінімальна виплата у випадку загибелі військового становить 15 млн грн. Враховуючи, що 750 прожиткових мінімумів – менше 15 млн грн, насправді розмір виплати не змінюватиметься і на час воєнного стану становитиме 15 млн грн.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, у випадку поранення під час служби військовослужбовець має право на додаткову винагороду до 100 000 грн на місяць під час лікування, а також одноразову допомогу, яка може сягати до 1 211 200 грн залежно від групи інвалідності. Для отримання цих виплат важливо своєчасно надати необхідні документи й дотримуватися встановлених умов.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *