Під час візиту до Нью-Йорка президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом Фінляндії Александром Стуббом. Основними темами обговорення стали ситуація на фронті, оборонні потреби України та міжнародна співпраця.

Про це повідомили в Офісі президента. Зеленський підкреслив нагальну потребу України в засобах протиповітряної оборони, особливо в переносних зенітно-ракетних комплексах (ПЗРК).

Він також детально ознайомив фінського лідера з прогресом у реалізації домовленостей, досягнутих під час саміту НАТО у Вашингтоні.

Також однією з ключових тем зустрічі стала українсько-фінська оборонна співпраця. Лідери обговорили перспективи спільного виробництва дронів і обмін досвідом у цій галузі.

Президент України наголосив на важливості отримання від партнерів не лише засобів оборони, але й дозволу на удари вглиб території Росії, що могло б суттєво вплинути на розвиток подій у війні.

Крім того, Зеленський та Стубб обговорили міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення тривалого і справедливого миру для України. Особливо акцентували на ролі країн Глобального Півдня у цьому процесі.

“Продуктивна зустріч із президентом Фінляндії Александром Стуббом. Обговорили найважливіше – ситуацію на полі бою, потреби України та зусилля для досягнення справедливого миру. Окремо говорили й про нашу оборонну співпрацю, серед іншого про спільне виробництво дронів. Дякую Фінляндії за підтримку України та наших людей!” – зазначив Зеленський.

Як повідомляв OBOZ.UA, 23 вересня Зеленський прибув до США з офіційним візитом. Візит розпочався з відвідання заводу боєприпасів у Пенсильванії, де виробляють артилерійські та мінометні снаряди.

А в Нью-Йорку на Саміті майбутнього Генасамблеї ООН глава української держави закликав лідерів інших країн продовжити підтримку України, оскільки, за словами Зеленського, світ потребує мирного майбутнього та стабільного розвитку.

В ефірі програми “Доброго ранку, Америко” він заявив, що кінець війни в Україні “ближчий, ніж багато хто вважає”, водночас наближення миру залежить від підтримки Заходу.

26 вересня Зеленський має відвідати Вашингтон та представити План перемоги президенту США Джо Байдену. У Раді нацбезпеки США раніше повідомили, що в Білому домі з нетерпінням чекають цього та хочуть узгодити стратегічні цілі з Україною на останні чотири місяці президентства Байдена.

Перед візитом до США Зеленський дав інтерв’ю The New Yorker, у якому заявив: у разі відмови Байдена підтримати План перемоги Україна продовжить діяти за планом Б, що передбачає виснажливу та тривалу війну з РФ.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *