В Україні 25 вересня застосовувати графіки відключення електроенергії не планують. Однак енергетики закликали українців користуватись потужними приладами в період з 10.00 до 16.00, а економити струм з 16.00 до 22.00.

Про це йдеться в повідомленні “Укренерго”. Там зазначили, що споживання струму в Україні зростає. Так, 25 вересня його рівень станом на 9:30 був на 2,3% вищим, ніж у цей же час попереднього дня у вівторок, 24 вересня.

“Будь ласка, ощадливо споживайте електроенергію з 16:00 до 22:00. За можливості перенесіть користування потужними електроприладами на денні години – з 10:00 до 16:00″, – зазначили в “Укренерго”.

Через пошкодження, яких зазнали великі теплові та гідроелектростанції внаслідок російських обстрілів, українська енергосистема відчуває дефіцит потужності в години максимального споживання. Тому ввечері зберігається необхідність споживати електроенергію ощадливо, не вмикаючи кілька потужних електроприладів одночасно.

“Що стосується денних годин – тут ситуація інша. За останні роки в Україні суттєво зросла частка сонячних електростанцій у загальному енергобалансі. Це сталося з двох причин: 1 – кількість та потужність СЕС суттєво збільшилась; 2 – частка інших видів генерації зменшилась через наслідки обстрілів. Крім того, на рівень споживання вдень суттєво впливають так звані дахові електростанції – тобто сонячні панелі, які масово встановлюють побутові споживачі та бізнес”, – додають в “Укренерго”.

За таких обставин найменше навантаження на енергосистему зараз фіксується у період високої сонячної активності та ефективної роботи промислових і побутових СЕС. Тому період з 10:00 до 16:00 – найкраще підходить для користування пралками, прасками, електроплитами та ін.

Де немає світла 25 вересня

Енергетики зазначають, що станом на ранок середи через бойові дії та з інших причин були повністю або частково знеструмлені 482 населені пункти. Зокрема, через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Харківській, Сумській, Запорізькій, Дніпропетровській областях.

Як уточнили в Міненерго, у Донецькій області внаслідок бойових дій знеструмлювалась підстанція та місцева промисловість. Через ворожі обстріли минулої доби без світла лишались 7,1 тис. абонентів у 4 населених пунктах. Енергетики відновили електропостачання для 4,2 тисячі абонентів у 4 населених пунктах. На ранок лишалися без світла 117 населених пунктів – понад 80 тисяч абонентів.

На Чернігівщині: з технологічних причин знеструмлювались підстанції, побутові споживачі та місцева промисловість. Живлення вже відновлено. Через бойові дії загалом залишаються знеструмленими 1,7 тисячі споживачів у 27 населених пунктах області.

Також у Запорізькій області через технологічні порушення вимикалась повітряна лінія, було додатково знеструмлено понад 1 тис. споживачів. При цьому один з об’єктів знижував напругу, але живлення вже відновлено. Всього через бойові дії без напруги 4,7 тисячі споживачів у 52 населених пунктах.

На Сумщині через обстріли без світла 919 абонентів у трьох населених пунктах. Загалом без електропостачання залишаються 6,7 тисячі абонентів у 98 населених пунктах.

Також за минулу добу енергетики заживили 213 споживачів на Харківщині, знеструмлених внаслідок бойових дій. Всього в області через бойові дії без напруги лишаються 41,9 тис. споживачів у 99 населених пунктах.

У м. Херсон без електропостачання лишаются понад 10 тисяч абонентів. Всього на Херсонщині залишаються без світла понад 25 тисяч абонентів у 45 населених пунктах.

Загалом із жовтня 2022 року Росія завдала понад 1000 ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури. Тільки цього року внаслідок ворожих атак було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Як раніше писав OBOZ.UA, у низці ЗМІ поширили інформацію про те, що Румунія начебто відмовилася від допомоги Україні і більше не експортуватиме струм. Насправді міністр енергетики Румунії Себастьян Бурдужа заявив, що в країнах Східної Європи ціни на енергоносії вищі, тому потрібно створювати рівні умови та знижувати вартість струму для його країни.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *