Командування Сухопутних військ України зробило уточнення щодо мобілізації окремих категорій громадян, зокрема тих, хто є обмежено придатними до служби. Це рішення було прийнято з метою врахування потреб у комплектуванні Сил оборони, а також для зменшення суспільної напруги.

Про це повідомляє пресслужба відомства. Зазначається, що нові рішення оформлені у встановленому порядку та доведені до військових частин для службового користування.

Проте органи військового управління не можуть коментувати деталі, пов’язані з виконанням службових завдань, оскільки це може дати ворогу більше можливостей для оцінки наших ресурсів.

“Розуміємо бажання окремих публічних осіб розповсюджувати інформацію подібного змісту для посилення власного впливу. Але це не на користь спільній справі боротьби проти агресора”, – зазначили в Командуванні.

Командування також підкреслило, що кожен громадянин віком від 18 до 60 років має можливість добровільно приєднатися до військових формувань для наближення перемоги.

“Ворог прийшов до нас зі зброєю. І ми повинні здолати його зі зброєю! Це єдиний шлях до Перемоги!” – наголосили військові.

Раніше нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що українська влада випустила директиву, яка забороняє мобілізацію чоловіків до 25 років, котрі мають обмеження за станом здоров’я. Не виключено, що з часом розглянуть і питання таких громадян, яких уже відправили на військову службу.

Він каже, що вихідні данні документа – МД КСВ 116/2/1/21409 від 19.09.2024 р., пункт 1.1. Це директива командування Сухопутних військ ЗСУ (тому що ТЦК входять до складу саме цього роду військ).

Зауважимо, що він у своєму повідомленні користується словами “обмежено придатні”, але такого поняття в законодавстві про мобілізацію вже не існує. Цей статус скасували, а таких громадян зобов’язали пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Закон про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 червня.

Нині придатність військовозобов’язаних ділиться на категорії: повністю придатний до військової служби; придатний до служби в ТЦК і СП; придатний до служби у військових вишах, медичних підрозділах тощо. Є статус “тимчасово непридатний”, який має повторно пройти ВЛК, і статус “непридатний”, коли особу знімають із військового обліку.

Додамо: 18 вересня голова парламенту Руслан Стефанчук заявив, що ВРУ провела закриту нараду з військовими щодо мобілізації осіб до 25 років. За його словами, заборона призову громадян 18-25 років із обмеженнями за станом здоров’я буде викладено в наказі Міністерства оборони, який у відомстві пообіцяли видати до кінця цього тижня.

Як повідомляв OBOZ.UA, згідно з чинним законодавством, мобілізація військовозобов’язаних молодших за 25 років також можлива, якщо вони вже мають військовий квиток. Зокрема, якщо такі громадяни пройшли строкову службу в мирний час або закінчили військовий виш/кафедру, здобувши відповідну спеціальність.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *