Національний банк України не збирається змінювати свою політику на валютному ринку. Регулятор контролюватиме курс, щоб досягти зниження рівня інфляції.

“Логіка наших дій чітко вписується в ту стратегію поступового переходу до інфляційного таргетування і пом’якшення валютних обмежень, та переходу до керованої гнучкості обмінного курсу, яку минулого року ми затвердили в результаті співпраці та обговорення з нашими колегами з Міжнародного валютного фонду”, – сказав він.

Ніколайчук нагадав, тиждень тому Рада Національного банку затвердила основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу, де окрім затвердження режиму гнучкого інфляційного таргетування також і закріпила основи валютно-курсової політики, яка залишається незмінною.

“Ми своїми діями продовжимо закривати дефіцит структурний дефіцит валюти приватного сектору, який в нас складається в умовах повномасштабної війни. Ми своїми діями будемо допомагати валютному ринку уникати надмірних курсових коливань, і ми будемо своїми діями забезпечувати таку ситуацію, за якої ми зберігатимемо контроль як за курсовими та інфляційними очікуваннями, а також виконуватимемо свої завдання і забезпечення привабливості інструментів у національній валюті і власне так курсові параметри”, – додав заступник голови НБУ.

Ніколайчук зазначив, що дії НБУ на валютному ринку будуть калібрувати, як це роблять від монетарного комітету до монетарного комітету. “Водночас загальна спрямованість наших дій залишатиметься незмінною”, – сказав він.

НБУ після очікуваного стрибка інфляції наприкінці цього року до 8,5% буде спрямовувати свої дії на те, щоб розвернути інфляцію і в наступному році знизити її. “Там приблизно до 7%, і вже там досягнути своїх цілей з 5% у 26 році. Зрозуміло, що цього неможливо буде зробити, якщо ми не зможемо виконати ті завдання валютно-курсової політики, які я перелічив”, – пояснив Ніколайчук.

Нагадаємо, НБУ фактично визначає курс гривні до долара своїми інтервенціями на валютному ринку. За початку року курс долара зріс більш ніж на 8%, що зменшує привабливість гривневих депозитів та ОВДП, ставки за якими дещо перевищують 10%. Крім того, девальвація гривні призводить до зростання інфляції. Таким чином, до кінця року НБУ обмежений в тому, щоб підвищувати курс долара до кінця року, оскільки це буде негативно впливати на інфляційні очікування.

Джерело: РБК Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *