Уряд України спростив процес отримання грошової допомоги для військових і їхніх родин, дозволивши подавати заявки через Дію та ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг). Незважаючи на фейкові новини, розмір виплати залишається на рівні 15 млн грн для загиблих на фронті, а не 22,7 млн грн, як помилково повідомляли деякі ЗМІ.

Про спрощення отримання допомоги повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Відповідні зміни до порядку призначення та виплати допомоги відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту” Кабінет міністрів вніс 24 вересня. Основне нововведення полягає в тому, що тепер заявки на допомогу можна подавати через державний портал Дія або ЦНАП.

Однак на фоні цих позитивних змін у суспільстві виникла хвиля дезінформації щодо розміру грошової допомоги. Деякі ЗМІ та Telegram-канали помилково повідомили про підвищення виплат до 22,7 млн грн у випадку загибелі військовослужбовця. Ці дані не відповідають дійсності, оскільки офіційно передбачений розмір виплати залишається на рівні 15 млн грн, а інші виплати встановлюються відповідно до обставин загибелі або інвалідності військовослужбовця.

Нещодавні повідомлення у ЗМІ про те, що виплата за загиблого військовослужбовця під час бойових дій нібито підвищена до 22,7 млн грн є некоректними. Причиною цього стала помилка у трактуванні постанови уряду № 1090. В ній зазначено, що розмір виплати становить 750 прожиткових мінімумів на працездатну особу, що на момент ухвалення рішення становить 2,27 млн грн. Однак ці виплати стосуються випадків загибелі військовослужбовців, які не були оформлені у військових структурах або загинули за обставин, не пов’язаних з бойовими діями.

Засоби масової інформації помилилися, додавши зайвий нуль до цифр, що призвело до хибного враження про збільшення суми допомоги до 22,7 млн грн. Реальна виплата за таких умов становить 2,27 млн грн, що відповідає 750-кратному прожитковому мінімуму на працездатну особу (3028 грн станом на вересень 2024 року).

Незважаючи на такі помилки в ЗМІ, виплати для військових та їхніх родичів залишаються стабільними та регулюються відповідними постановами. На час воєнного стану розмір одноразової допомоги у випадку загибелі військовослужбовця на фронті становить 15 млн грн і не змінюється. Ця сума є мінімальною і надається як компенсація за загибель під час бойових дій. Для тих, хто загинув не в зоні бойових дій або не був оформлений в армії, виплата становить 2,27 млн грн.

Як тепер подавати заявки на допомогу

Відтепер процес отримання грошової допомоги значно спростився. Якщо раніше родичі загиблих або поранені військовослужбовці повинні були звертатися до низки інстанцій, тепер вони можуть подати заявку на отримання одноразової допомоги через кілька зручних каналів:

  • через Дію – державний портал надає змогу швидко та без зайвих паперових документів подати заяву на виплату допомоги;
  • через ЦНАП – заявники можуть звертатися до найближчого Центру надання адміністративних послуг;
  • через Єдиний державний реєстр ветеранів війни – для тих, хто зареєстрований у цій системі, подати заявку можна онлайн.

Заяву розглядає Міністерство у справах ветеранів, яке ухвалює рішення про призначення та виплату одноразової допомоги. Якщо заяву схвалять, кошти будуть перераховані на банківський рахунок одержувача.

Хто має право на отримання виплат

Згідно з чинним законодавством, на одноразову грошову допомогу мають право близькі родичі загиблого військовослужбовця. Серед них:

  • батьки загиблого;
  • один із подружжя;
  • діти віком до 18 років (включно з усиновленими або зачатими до загибелі військовослужбовця);
  • утриманці загиблого, які отримували від нього основну фінансову допомогу.

Також право на виплати мають повнолітні діти до 23 років, якщо вони навчаються та отримували аліменти. А також брати, сестри та онуки, які стали інвалідами до 18 років і були на повному утриманні загиблого.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, злочинець з Кіровоградщини хотів надурити родичів загиблого українського військового – видавав себе за високорангового військового, а також обманом чи погрозами видурював у них посмертні виплати. Таким чином шахрай ошукав жертв на 1,1 млн грн.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *