За підсумками 2024 року газовий монополіст Росії “Газпром” випав із сотні найбільших компаній країни. До такого “досягнення” призвела втрата європейського ринку та міжнародні санкції щодо газового гіганта.

Рейтинг складався виданням Forbes та враховував розмір чистого прибутку. Це стало черговим “досягненням” кремлівського режиму після того, як “Газпром” вперше за 25 років закрив рік зі збитком у розмірі 629 млрд рублів, притому, що роком раніше він отримав 1,23 трлн рублів прибутку.

Раніше в компанії зізналися, що відновити експорт газу до попереднього рівня протягом найближчих десяти років не вдасться. Очікується, що до 2035 року обсяг експорту в середньому становитиме лише 50–75 млрд кубометрів на рік – приблизно третину від показників, що передували вторгненню Росії до України.

Основною причиною збитків “Газпрому” стало різке зниження видобутку газу та постачання до Європи, викликане санкціями, накладеними на Росію через напад на Україну. 2023 року видобуток газу компанією скоротився до 404 млрд кубометрів – це мінімальний рівень з 1990 року. Обсяг поставок за кордон склав лише 69 млрд кубометрів, що стало найнижчим показником із 1985 року. До Європи було експортовано лише 28 млрд кубометрів газу, що відповідає рівню кінця 1970-х років. Частка “Газпрому” на європейському ринку знизилася втричі – з 45% до 15%.

На тлі скорочення російських поставок Азербайджан активно нарощує експорт газу до Європи, заміняючи Росію на ринку, де вона домінувала майже півстоліття. З 1 серпня азербайджанський газ із родовища Шахденіз у Каспійському морі почав надходити до Словенії. Раніше Азербайджан розпочав постачання газу до Італії, Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини та Сербії. Крім того, азербайджанський газ йде до Грузії та Туреччини. 2024 року російський газ у Європі по трубах продовжать отримувати лише Угорщина, Словаччина та Австрія.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що один із останніх великих клієнтів “Газпрому” в Євросоюзі – австрійська компанія Wien Energy – оголосила про повне припинення закупівель російського газу з 2025 року. Ця компанія, що забезпечує понад 2 млн споживачів у Відні та околицях, уклала контракти на постачання газу з Північної Африки, Північного моря, а також на закупівлю зрідженого природного газу (ЗПГ) в обсягах, що дозволяють покрити 12% потреб Австрії.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *