У Сполучених Штатах Америки вкотре розкритикували погрози російського диктатора Путіна щодо застосування ядерної зброї. Риторику глави Кремля у Вашингтоні вважають безвідповідальною.

Останні дії російського керівництва у контексті ядерної зброї, зокрема, щодо змін у ядерній доктрині, прокоментував державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю MSNBC у четвер, 26 вересня. За його словами, такої самої думки дотримуються багато світових лідерів.

“Це абсолютно безвідповідально, і я думаю, що багато хто у світі чітко заявляв про це, коли він (Путін. – Ред.) брязкав ядерною зброєю”, – зазначив глава американської дипломатії.

Блінкен також нагадав, що навіть Китай займав позицію щодо неприпустимості застосування ядерної зброї.

Глава Держдепу наголосив на важливості для міжнародної спільноти обговорити можливість більшого роззброєння та ядерного нерозповсюдження у світі.

“Я просто сказав би, що особливо важливо зробити це зараз, коли весь світ зібрався в Нью-Йорку (на полях Генасамблеї ООН. – Ред.), включаючи розмови про необхідність більшого роззброєння, нерозповсюдження”, – додав він.

Напередодні у Кремлі зізналися, що вирішили змінити свою ядерну доктрину для того, щоб погрожувати країнам Заходу. За словами путінського прессекретаря Дмитра Пєскова, Росія “попереджає” Захід про наслідки у разі нападу. При цьому він видав, що йдеться необов’язково про ядерні засоби.

25 вересня на засіданні Ради безпеки РФ з питань ядерного стримування Путін заявив, що Росія коригує свою ядерну доктрину, щоб внести “уточнення” щодо необхідних попередніх умов для застосування такої зброї.

Раніше аналітики попереджали, що російський диктатор шукає новий “механізм” впливу на Захід, оскільки погрози ядерною зброєю втрачають свою владу над західними чиновниками. Путін, ймовірно, розробляє більш тонку та обмежену інформаційну відповідь на подальше схвалення Заходом далеких ударів по території РФ.

Раніше глава МЗС України Андрій Сибіга повідомив: українська розвідка має дані про те, що Росія готує удари по критичних об’єктах української ядерної енергетики. Можливе ураження створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки.

Президент Володимир Зеленський також заявив, що Росія має намір здійснити атаки на три українські атомні електростанції (АЕС). Він наголосив на небезпеці, яку представляє агресія РФ, підкресливши, що російський диктатор порушує міжнародні норми та правила.

Як повідомляв OBOZ.UA, аналітики американського Інституту вивчення війни заявляли, що, незважаючи на регулярне брязкання ядерною зброєю з боку Кремля, Росія навряд чи справді застосує її в Україні чи іншому місці.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *