Після обіцянок російської влади щодо того, що солдатів строкової служби у РФ не відправлятимуть у зону бойових дій, вони були широко залучені до протидії українському наступу у Курській області. При цьому частина з них, як кажуть батьки російських строковиків, встигли відслужити менше чотирьох місяців.

Попри суспільне невдоволення цим фактом, російська влада, ймовірно, продовжить вдаватися до залучення строковиків до участі у бойових діях, зокрема шляхом примусу їх до підписання контрактів з міноборони РФ. Про це йдеться у новому зведенні британської розвідки, опублікованому на офіційних ресурсах Міністерства оборони Великої Британії.

У британському оборонному відомстві нагадали, що з 1 жовтня у Росії стартує осінній призов на строкову службу. До російського війська призиватимуть росіян віком від 18 до 20 років, що підпадають під призов. Вони мають відслужити 12 місяців строкової служби.

При цьому російська влада ще на початку повномасштабної війни заявляла про те, що російських строковиків на передову відправляти не будуть – і, після кількох зафіксованих у перші дні та тижні випадків, намагалася дотримуватися обіцянки.

Однак, якщо російських строковиків на полі бою в Україні не помічають, то у Курській області після початку української операції вони взяли на себе чи не основний удар.

“Призовників залучили до військової операції в Курську в серпні 2024 року. У відповідь деякі батьки висловили занепокоєння, що їхніх синів відправили воювати після того, як вони відслужили менше чотирьох місяців. За законом призовники можуть служити в зоні бойових дій, якщо вони відслужили чотири місяці та пройшли підготовку за відповідною спеціальністю”, – зазначили в МО Британії.

Спроби російського командування “затикати діри” в обороні на Курщині солдатами строкової служби викликали обурення у їхніх сімей. Тож у Кремлі, вочевидь, вкотре відчули, наскільки відчутними можуть бути для російської влади наслідки подібних дій.

Однак це, вважають у британському оборонному відомстві, не дуже вплине на процес залучення строковиків до боїв, хоча, ймовірно, механізми залучення дещо “модернізують”.

“Росія, швидше за все, продовжить змушувати призовників підписувати контракти після закінчення служби, щоб забезпечити стабільне постачання особового складу для війни в умовах високого відтоку”, – резюмували в МО Британії.

Нагадаємо,  раніше розвідка Британії оцінила здатність Кремля збільшити армію на 180 тис. осіб. У британському оборонному відомстві прогнозують, що Росія при цьому зіткнеться з труднощами.

Не в останню чергу ці труднощі будуть пов’язані з подальшими великими втратами у війні та проблемами з набором особового складу.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *