Польща прагне до вирішення болючих питань в історії відносин з Україною, насамперед  вона хоче розставити крапки над “і” щодо Волинської трагедії. Водночас вирішувати ці питання офіційна Варшава воліє не шляхом шантажу вступом України до ЄС, а переговорами.

Принаймні, про це в інтерв’ю польському телеканалу Polsat News заявив президент Польщі Анджей Дуда. Він заявив, що сподівається на досягнення дипломатичного “прориву” у питанні ексгумації поляків-жертв Волинської трагедії до кінця своєї президентської каденції.

Дуда розповів, що під час останньої зустрічі з Зеленським у США, на полях Генасамблеї ООН, він питання Волинської трагедії не піднімав: замість суперечливих історичних подій два президенти сконцентрувалися на сьогоденні, що об’єднало Польщу та Україну.

“Ми зустрілися в штаб-квартирі ООН. Ми перекинулися кількома словами. Ми говорили про фронтові питання і про те, як виглядає ситуація сьогодні”, – зазначив Дуда.

Однак тема Волинської трагедії під час контактів між Києвом та Польщею спливає регулярно, зокрема Дуда не раз обговорював її з Зеленським.

“Результатом цих переговорів і моїх повільних досягнень у цьому питанні, тому що це делікатні і важкі питання, стала присутність Володимира Зеленського в кафедральному соборі в Луцьку, де ми разом зібралися в річницю Волинської різанини. Це був важливий символ”, – переконаний президент Польщі.

Зокрема, питання ексгумації загиблих на Волині під час тих трагічних подій поляків Дуда, за його словами, піднімав і під час свого візиту до України 24 серпня цього року, у День Незалежності України. І, вважає президент Польщі, зрештою двом державам вдасться досягти порозуміння – однак виключно шляхом дипломатії.

“Я сподіваюся, що до кінця мого президентства в цьому питанні буде якийсь прорив. Але я б не хотів, щоб це робилося шляхом скандального шантажу, який, на мій погляд, не принесе хороших результатів” , – наголосив Дуда.

Такої думки, схоже, притримуються не всі представники владних кіл Польщі. Низка польських політиків, зокрема й міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камис дійсно вдаються до заяв, що нагадують шантаж: вони наполягають, що без прояснення минулого про вступ України до Європейського Союзу “не може бути й мови”.

Однак Дуда, за його словами, виступає проти подібної позиції. Він переконаний, що “це питання потрібно вирішувати по-іншому, а не погрозами блокування інтеграції України із Заходом”.

“Блокування інтеграції України із Заходом – одна з причин, чому Путін напав на Україну. Тому вступати у відносини з Україною таким чином – це в певному сенсі йти шляхом Путіна”, – підкреслив польський президент.

Нагадаємо, під час візиту до України у День Незалежності, Дуда виступив проти намірів блокувати вступ України до ЄС через Волинську трагедію. Дії політиків, що виступають за такий спосіб вирішення суперечливих питань, він тоді також порівняв з діями кремлівського диктатора.

OBOZ.UA детально розповідав, як і чому Волинська трагедія, що сталася у 20 сторіччі, затьмарює стосунки України з Польщею у столітті 21-му і хто та з якою метою спекулює спільним болем двох народів вже не один десяток років поспіль.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *