Військовий корабель морських Сил самооборони Японії вперше в новітній історії пройшов через Тайванську протоку, яка розділяє Китай та Тайвань. Маневр викликав очікувану гнівну реакцію з боку Пекіна, який вже надіслав ноту протесту на адресу Токіо.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на публікації японських ЗМІ. Ті зі свого боку процитували дані уряду країни, який сказав, що корабель йшов на військові навчання в Південно-Китайському морі.

Йдеться про військово-морський есмінець Sazanami (“Сазанамі”). Він пройшов Тайванською протокою в середу, 25 вересня, прямуючи на південь у супроводі суден Австралії та Нової Зеландії.

“Прохід протокою – важливий політичний жест із боку Японії. Прийнято вважати, що Токіо навмисно не проводив там свої кораблі, щоб зайвий раз не псувати стосунки з Пекіном, де і сам Тайвань, і протока, що відокремлює його від материка, вважають своєю суверенною територією”, – йдеться в публікації.

Японська влада відмовилася коментувати інформацію про переміщення корабля, пославшись на секретність військової операції. А Пекін 26 вересня підтвердив, що його збройні сили “відреагували на дії японського судна”.

“Китай уважно стежить за політичними намірами Японії і направив на її адресу жорсткі претензії”, – заявив представник міністерства закордонних справ КНР Лінь Цзянь.

Китайська державна газета Global Times процитувала неназване джерело, стверджуючи, що їхні військові “на всьому шляху проходження кораблів вели за ними спостереження та моніторили ситуацію, тримаючи все під контролем”.

Довідка: ширина Тайванської протоки становить близько 180 км, США та їхні союзники посилили морські патрулі в цьому регіоні, щоб відстояти свободу судноплавства. Маршрут є дуже важливим для морської торгівлі (через нього проходить приблизно половина всього світового контейнерного флоту). Він пролягає у міжнародних водах та відкритий для всіх військових кораблів. Проте Китай із цим категорично не згоден, він претендує на суверенітет та юрисдикцію над протокою.

Багато десятиліть єдиною державою, яка дозволяла собі регулярно проводити через Тайванську протоку свої військові кораблі, залишалися США. Проте нещодавно до них приєдналися Австралія, Велика Британія, Канада та Франція. Два тижні тому два свої військові кораблі провела цим маршрутом Німеччина – вперше за останні 22 роки.

“Всі ці переходи мають продемонструвати Китаю, що Америка та її союзники не визнають претензій Пекіна на острів. Для Японії це ще один великий крок у бік традиційної політики відмови від прямого протистояння з Китаєм”, – пишуть аналітики.

У самому Тайвані прохід японського корабля ніяк не прокоментували, проте в той день тайванські військові підтвердили, що помітили “різке збільшення кількості китайських військових літаків, які кружляють навколо острова”.

Минулого тижня лідери Японії, Австралії, Індії та США попередили, що розширюватимуть свою співпрацю в галузі безпеки на морі, щоб “протистояти зростаючій напористості Китаю в Південно-Китайському морі”.

Як повідомляв OBOZ.UA, 17 вересня американський розвідувальний літак Boeing P-8 Poseidon пролетів над Тайванською протокою для демонстрації підтримки вільного й відкритого міжнародного повітряного простору. Китай відповів Вашингтону, піднявши в небо свої винищувачі.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *