Російська війна проти України “трансформувала Європу”. Вона змусила європейців вперше після Другої світової війни усвідомити “важливість сили”, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

“Ви починаєте думати у вимірі сили, коли відчуваєте подих війни та загрози. Саме тому війна в Україні трансформувала Європу. Вона примусила нас (усвідомити) важливість сили, вперше після Другої світової війни. Небезпека, загроза, страх, – все це матеріалізувалося беззаперечним шляхом”, – сказав Боррель під час промови в ході зустрічі під егідою Ради із закордонних справ в кулуарах Генасамблеї ООН.

За його словами, жорстокість російського вторгнення допомогла європейцям досягти єдиного розуміння загрози, “тому що певний час російська загроза не мала однакового значення у Ризі та у Лісабоні”.

Боррель пояснив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну поставило європейців “перед необхідністю пристосовуватися” до факту використання сили в Європі.

“Ми були дуже далекі від ідеї сили, покладалися на «м’яку силу» (торгівлі та взаємозалежності – ред.). Зараз ми в процесі створення жорсткої сили. Це забере певний час… Ми хочемо мати силу, щоб стримувати наших ворогів, прямо або опосередковано”, – зазначив Боррель.

На його думку, НАТО й надалі залишатиметься основою європейської безпеки, але для ЄС наразі є актуальним питання посилення стратегічної автономії, що означає розвиток спроможностей європейських країн в обороні.

Нагадаємо, президент Європейської Ради Шарль Мішель у рамках 79-ї сесії Генасамблеї ООН заявив, що загарбницька війна Росії загрожує не лише народу України, а і кожному європейцю, Європейський Союз виконає власне зобов’язання стосовно повернення до країни справедливого і тривалого миру.

Джерело: РБК Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *