Рада кантонів Швейцарії, верхня палата Федеральних зборів країни, відхилила пропозицію своїх колег з Національної ради надати Україні шоломи та бронежилети. Швейцарські законодавці знов посилаються на закон про нейтралітет своєї країни.

Рішення Ради кантонів приймалось на тлі жорстких дискусій, повідомляють масмедіа цієї країни. Справа в тому, що українському запиту на шоломи та бронежилети вже більше двох років. При цьому іншу аналогічну допомогу, наприклад, міношукачі, Швейцарія Україні надає без особливих проблем.

Кожне відхилення запитів на шоломи та бронежилети урядовцями супровождувалось однаковим посиланням на нейтральний статус країни, але конкретне формулювання завжди було різним. Цього разу воно звучить так: шоломи та жилети люди в Україні можуть використовувати як у цивільних, так і у військових цілях.

Швейцарська опозиція, зокрема партії лібералів та соціал-демократів, у Раді кантонів намагалися переконати колег, що запит є на шоломи та бронежилети виключно для цивільних українців – для комунальників, медиків, рятувальників тощо.

Також законодавці говорили, що це абсурд: Швейцарія постачає в Україну засоби для розмінування, щоб захистити людей після нападу, але не бронежилети для превентивного захисту.

Але президент Комісії з питань політики безпеки Вернер Зальцманн відповів, що “швейцарська армія не має достатньої кількості захисних жилетів для всіх солдатів і жодного шолома для цивільного населення”. Відповідаючи, як пише “Нойє цюрхер цайтунг”, “законодавець був помітно розгніваним”.

Як зазначили законодавці з опозиції, таким рішенням Швейцарія, хоче того чи ні, але “грає на користь Росії”.

Як повідомляв OBOZ.UA, Швейцарія також висловила підтримку “мирній ініціативі” Китаю та Бразилії для завершення війни в Україні. Причому ця “ініціатива” була відкинута у США та ЄС саме як “військова стратегія Москви”.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *