Право на пенсію за віком в Україні мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Конкретний рік виходу на пенсію визначається не лише роком народження, а й набутим страховим стажем – кількістю років, протягом яких людина була офіційно працевлаштована та сплачувала внески.

Однак у системі виходу на пенсію за віком є низка важливих нюансів. OBOZ.ua розібрався, коли та хто набуває право на пенсію в 2024 році й що буде в найближчі роки.

Так, вимоги до стажу змінюються щороку. У 2024 році для виходу на пенсію в 60 років потрібен 31 рік стажу. У 2025 році потрібно буде вже 32 роки, в 2026-му – 33 роки, і так до 2028-го, коли кількість необхідного стажу досягне 35 років.

Для виходу на пенсію в 63 роки знадобиться на 10 років стажу менше. А мінімальна кількість стажу – для виходу на пенсію в 65 – залишається незмінною, це 15 років.

Пенсійний вік в Україні та вимоги до стажу: таблиця

Таким чином, за датою народження можна порахувати власний вік виходу на пенсію. Звісно, також слід зважати і на стаж.

Таблиця виходу на пенсію по роках народження

Якщо до 65 років немає навіть 15 років стажу, пенсію українець не отримає. Замість неї нараховуватиметься спеціальна грошова допомога. Її розмір – це різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

При цьому сама виплата не може перевищувати прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. В 2024 році це 2361 грн. Через заплановану на 2025 рік заморозку соціальних стандартів, сума, ймовірно, поки не зміниться.

Тож, фактично мінімальний пенсійний вік для жінок і чоловіків в Україні однаковий – 60 років. Однак для жінок він підвищувався поступово, тож виходити на пенсію в 60 вони почали лише з 2021 року. До того жінки, які народилися з 30 вересня 1956 року по 31 березня 1961 року набували право на пенсію у віці від 56 років (для найстарших) до 59,5 років.

Достроковий вихід на пенсію: основні умови

В Україні існує є ряд професій і умов, за яких пенсія за віком може бути призначена раніше визначених термінів. При цьому у 2024 році такі умови змінилися, пояснювали в Пенсійному фонді. Зокрема, достроково на пенсію можуть вийти особи, які працювали на певних роботах:

  • з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (Список № 1);
  • на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці (Список № 2).

Перелік професій за списками № 1 та № 2 регулюється Кабінетом міністрів. Актуальну версію можна знайти тут. Таким категоріям пенсія за віком на пільгових умовах призначається так:

За Списком № 1. Після досягнення 50 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

За відсутності вказаного страхового стажу у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності страхового стажу не менше 24,5 років в чоловіків і не менше 19,5 років у жінок. До досягнення жінками потрібного віку право на пенсію набувають жінки 1975 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

  • 49 років – з 1 жовтня 1973 року по 31 березня 1974 року;
  • 49 років 6 місяців – з 1 квітня 1974 року по 30 вересня 1974 року;
  • 50 років – з 1 жовтня 1974 року по 31 грудня 1975 року.

За Списком № 2. Після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах,

За відсутності вказаного страхового стажу у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності на дату досягнення зазначеного віку страхового стажу не менше 29,5 років у чоловіків і не менше 24,5 років у жінок. До досягнення вказаного віку право на пенсію мають жінки 1970 року народження і старші після досягнення ними такого віку:

  • 54 роки – з 1 жовтня 1968 року по 31 березня 1969 року;
  • 54 роки 6 місяців – з 1 квітня 1969 року по 30 вересня 1969 року;
  • 55 років – з 1 жовтня 1969 року по 31 грудня 1970 року.

При цьому чоловікам, які працюють трактористами-машиністами і безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, – після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі. Жінкам, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів, – після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі.

Водіям міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятим у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв, – після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу:

  • для чоловіків – не менше 30 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше 12 років 6 місяців;
  • для жінок – не менше 25 років, у тому числі на зазначеній роботі не менше 10 років.

Також достроковепризначення пенсій за віком мають окремі категорії громадян, незалежно від професії. Це:

  • особи, хворі на гіпофізарний нанізм, диспропорційні карлики після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок;
  • особи з інвалідністю по зору I групи – сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи – після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років у чоловіків і не менше 10 років у жінок;
  • окремі категорії військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях, в антитерористичній операції в районах її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях в районах їх здійснення та/або безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки, яким надано статус сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок;
  • жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, – після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. При цьому особами з інвалідністю з дитинства вважаються також діти з інвалідністю віком до 18 років.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті повинні збільшити пенсії тих, хто давно вийшли на заслужений відпочинок.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *