1 жовтня Україна відзначає День захисників і захисниць. Сьогодні країна дякує їм, вшановуючи також пам’ять тих, хто загинув, боронячи Україну. Це день найширшої подяки – не лише чинним військовослужбовцям ЗСУ, але й ветеранам, зокрема усіх українських національно-визвольних рухів, військовим медикам та правоохоронцям, прикордонникам і працівникам оборонного сектору.

1 жовтня 2023 року започаткували традицію до Дня захисників і захисниць: у цей день о 9:00 вся Україна зупинилась на хвилину, щоб вшанувати пам’ять тих, хто загинув за неї. Зокрема, зупинився рух на центральних площах та вулицях українських міст. У 2024 році традицію продовжили.

“Коли ми говоримо “захисники України”, ми відчуваємо гордість, відчуваємо ваш захист, бачимо вашу відвагу, щодня бачимо та щоночі. З різних хвилин складається війна, складається наша боротьба, і дуже важкий шлях до однієї найбажанішої хвилини – першої хвилини перемоги, першої хвилини миру в Україні”, – сказав президент Володимир Зеленський під час церемонії вручення державних нагород із нагоди Дня захисників і захисниць України у вівторок уранці.

“Вічна слава тим, хто захищає українську землю, небо і моря. Вічна пам’ять тим, хто захистив Україну ціною власного життя”, – додав глава Української держави.

У 2014 році п’ятий президент Петро Порошенко скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який за часів СРСР був відомий як День Радянської армії і Військово-морського флоту. Одночасно Порошенко заснував 14 жовтня як День захисника України. З 2015 року День захисника України є державним святом і неробочим днем. 14 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України – для того, аби сприяти гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців та належному вшануванню воїнів обох статей.

14 жовтня обрали, оскільки за юліанським календарем, якого до 2023 року дотримувалися Православна церква України та Українська греко-католицька церква, в цей день відзначалося свято Покрови Пресвятої Богородиці. В українській традиції свято тісно пов’язане з ідеєю захисту від ворогів: українські козаки вважали Богородицю своєю заступницею, а свято Покрови – найважливішим у своєму календарі.

У 2023 році, на другому році повномасштабної війни Росії, Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар замість юліанського, якого дотримується російська церква.

Відповідно до оновленого календаря, у церковному році, який розпочався 1 вересня 2023-го, більшість дат церковних свят змістились на 13 днів назад. Зокрема, свято Покрови Пресвятої Богородиці тепер відзначатимуть не 14 жовтня, а 1 жовтня. Саме тому 14 липня 2023 року Верховною Радою на цей день перенесли і державне свято, День захисників і захисниць України.

Щирі слова вдячності приймають сьогодні усі, хто став на захист України й досі неймовірно важкою ціною відстоює незалежність та цілісність рідної держави, захищає народ від жорстокої російської агресії. Теплі слова українським захисникам та захисницям зібрала Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 ідей, що подарувати захисникам і захисницям

Вітання з Днем захисників та захисниць України у віршах

Хай буде щасливою ваша дорога,

Щоб мир був у світі і добрим був час.

Звертаємось ми з хвилюванням до Бога,

Щоб діти живі повернулись до нас.

Служіть і мужнійте, старайтесь щосили,

В майбутньому це знадобиться для вас.

Щоб ваші батьки були горді й раділи,

Й пишалися вами. У добрий вам час!

Доньки кохані, сини-соколята!

Нехай переможною буде війна.

Бо кожного з вас жде любов, рідна хата

І мати, що в цілому світі одна.

***

Героям країни,

Воїнам світла –

Захисникам України,

Що мужньо боронять нас

Від супостата,

Ні танком ні градом

Вас не залякати.

Всім тим що життя

Не шкодують віддати –

Низький вам уклін,

І велика подяка!

***

Вітаю з Днем захисника та захисниці!

Хай ні на мить тобі не бракне сил та віри,

Хай мужності буде бездонная криниця

І ніколи не збиваються приціли!

Вітання з Днем захисників та захисниць України у прозі

Кожному і кожній, хто захищає Україну — вічна слава і пошана! Ви робите справжній подвиг тому, що ваші серця хоробрі, а душі незламні. Дякую за вашу сміливість, бажаю міцних сил та мужності. Слава Україні!

***

З Днем захисників і захисниць України! Нехай ваша мужність і відданість рідній країні завжди будуть натхненням для всіх нас. Дякуємо за вашу неймовірну силу та відвагу.

***

Вітаю з 1 жовтня – Днем захисників і захисниць України! Це – свято спадкоємності героїчних традицій нашого народу, сили духу і мужності, відданості своїй Вітчизні і гордості за її ратну славу. Від усієї душі бажаю Вам доброго здоров’я на довгі роки, успіхів у праці, щастя, благополуччя!

***

У такий знаменний день вітаємо всіх чоловіків, хлопців, жінок та дівчат, всіх тих, хто стоїть на захисті кордонів нашої Батьківщини. Ви сильні, стійкі, сміливі і хоробрі. Нехай служба буде спокійною, мирною, а життя – яскравим, довгим, а в домі панує тепло, затишок і любов. Шана і слава захисникам і захисницям Вітчизни, слава Україні!

***

Шановні наші захисники та захисниці! Бажаємо сил, терпіння та дякуємо вам за можливість жити на своїй землі! Дякуємо вам за те, що ви нас оберігаєте! Цінуємо вас та пам’ятатимемо завжди.

***

Вітаємо всіх захисників України, які щодня роблять неймовірне та борються за нашу з вами перемогу! Хай віра українців оберігає вас від ворожої зброї, а любов до країни не вичерпується навіть у найскладніші миті! Дякуємо, підтримуємо та міцно обіймаємо!

Джерело: Gazeta.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *