Підприємства, що закуповують у Китаї товари для російських маркетплейсів, почали дедалі частіше стикатися з відмовами у обробці платежів. Через війну частка КНР серед всіх транскордонних платежів російських селерів протягом року впала на 16,7%. Це може спричинити дефіцит деяких товарів, що експортувалися з КНР до РФ.

Про це повідомляють росЗМІ, посилаючись на результати дослідження ринку. Причому, якщо раніше ускладнилися розрахунки на закупівлю електроніки, то тепер у Китаї стало важче закупити й такі товари повсякденного попиту, як одяг та харчові продукти.

Навіть до прикордонних населених пунктів, куди раніше оптові партії китайських товарів можна було доставити за 2-3 години, передоплата відбувається на закупівлю близько двох тижнів. У результаті у січні-серпні 2024 року частка КНР у транскордонних платежах знизилася з 67,8% до 51,1%.

Не особливо змінилася і частка Туреччини – за перші вісім місяців року на цю країну припало 6,7% транскордонних транзакцій (за цей же період 2023-го – 6,2%). При цьому турецькі банки, як і китайські фінансові установи, побоюючись вторинної санкції Заходу, часто відмовляють у проведенні платежів.

Замість Китаю російські селери стали частіше закуповувати товари в сусідніх країнах: частка Білорусі в загальному обсязі транскордонних платежів продавців російських маркетплейсів зросла майже втричі, частка Вірменії – у чотири рази, Киргизстану – у п’ять разів. Хоча у відсотковому співвідношенні частка цих країн поки що все одно залишається невисокою:

  • Білорусь – 11,7% платежів;
  • Киргизстан – 9,6%;
  • Вірменія – 3,6%.

Також раніше OBOZ.UA повідомляв про проблеми з постачанням до Росії техніки з Китаю. Банки з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) у серпні-2024 почали масово блокувати платежі за постачання ноутбуків, смартфонів та іншої техніки. Це був один з останніх каналів, якими російські покупці оплачували такі товари. У РФ вже заговорили про близький дефіцит побутової техніки та гаджетів, мешканців країни-агресора попереджають: товари можуть зникнути вже до кінця року.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *