Зниження цін на нафту стане для Росії значно сильнішим ударом за санкції. А якщо вартість “чорного золота” впаде до 40 доларів за барель протягом року, диктаторському режиму Володимира Путіна не вистачить фінансів для ведення війни проти України.

Про це на Варшавському безпековому форумі заявив експрем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов. Як повідомляє “Укрінформ”, він зазначив, що після початку повномасштабної агресії проти України частка експорту нафти та газу у доходах бюджету РФ зменшилися з 50% до 30%.

“Європі вдалося прожити взагалі без російського газу. Повністю. І зараз Путін не знає, що робити з природним газом. Це дуже велика проблема. Минулого року “Газпром” отримав збиток у 7 млрд доларів США, тоді як протягом попередніх 25 років був абсолютно прибутковим. З величезним прибутком 15 млрд доларів США на рік після сплати всіх податків. І зараз “Газпром” у складній ситуації”, – сказав Касьянов.

Він додав, що у 2021 році доходи від експорту нафти та газу становили майже 50% у федеральному бюджеті, але зараз набагато менше – 30%. Касьянов вважає, що зниження світової ціни на нафту матиме більш негативний вплив на російську економіку, аніж західні санкції, та призведе до нестачі фінансів на ведення війни.

“Якщо одночасно спрацьовують два чинники: необхідність подальшого збільшення військових витрат і зменшення доходів, як наслідок зниження ціни на барель нафти до 40 доларів, це означатиме, що всього один рік, до кінця 2025 року, у них не залишиться ресурсу”, – сказав Касьянов.

За його словами, якщо військові витрати складуть 15% ВВП, це буде катастрофою для Росії. Також колишній очільник російського уряду закликав Захід подвоїти підтримку України, аби війна закінчилася протягом року.

“Захід має зробити абсолютно принципове оголошення рішення про те, що Україна має перемогти протягом одного року. Як цього досягти? Збільшити підтримку України, подвоїти підтримку України, подвоїти військову і фінансову підтримку… Немає інтелектуального способу врегулювання війни. Боріться до кінця. Для цього Україна має можливості, хоробрість, ресурс, досвід. Ви повинні подвоїти це, і тоді ви зможете вирішити всі енергетичні проблеми з новою Росією”, – сказав Касьянов.

Втім це за перші 8 місяців 2024 року профіцит поточних операцій російського бюджету становив $40,5 млрд проти $29 млрд минулого року, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев (“Слуга народу”). Це стало можливим завдяки переорієнтації продажів нафти на Китай та Індію та використанню тіньового флоту танкерів. У зв’язку з цим аналітики прогнозують, що нафтогазові доходи російського бюджету в I половині 2024 року повинні становити по 11 трлн рублів, що повністю покриває витрати на війну за цей період.

Також OBOZ.UA повідомляв, що Саудівська Аравія готується з грудня наростити видобуток нафти і таким чином відмовитися від неофіційного цінового орієнтиру у $100 за барель сировини. Це може суттєво вдарити по нафтовому прибутку Росії і, відповідно, призвести до урізання бюджету РФ.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *