1 жовтня з’явилася інформація про ймовірне захоплення російськими військами міста Вугледар. Російські окупанти вивішують на будівлях російські триколори, пропагандисти РФ заявляють, що нібито оборонці міста зазнали значних втрат, тим часом з’явилася й інформація про можливий відхід українських сил.

Натомість колосальні втрати Росії за близько два роки боїв за Вугледар підтверджені, зокрема раніше об це місто практично повністю “стерлася” 155 російська бригада морської піхоти. Про ситуацію довкола Вугледара йдеться у матеріалі американського Інституту вивчення війни (ISW).

У матеріалі аналітики посилаються на відео з геолокацією, опубліковані 30 вересня та 1 жовтня. Кадри зафіксували, як російські війська вивішують російські прапори та досить вільно почуваються у різних районах міста. На цьому тлі російські пропагандисти почали поширювати повідомлення про нібито захоплення Вугледару російськими військами.

З іншого боку, зазначають в ISW, військовослужбовець ЗСУ Станіслав Бунятов напередодні заявляв про відхід частини українського угруповання.

“У Вугледарі п*дари тиснуть з північного заходу на північний схід міста, намагаються замкнути. Частина наших хлопців планово відійшли з нині зайнятих ворогом позицій, для недопущення оточення. Ситуація залишається напруженою, не без втрат, дрони”, – писав Бунятов у своєму Telegram-каналі “Говорять снайпер” о1 6:31 1 жовтня.

Російські “воєнкори” тим часом стверджували, що відхід українці розпочали наприкінці дня 30 вересня і що окупантам не вдалося повністю перекрити їм шляхи відходу. Водночас, втішали пропагандисти своїх читачів у РФ, російська артилерія та безпілотники нібито завдали значних втрат українським підрозділам, що здійснювали вихід з міста.

“Масштаб українських втрат наразі невідомий, але поширені повідомлення про відхід українських військ свідчать про те, що більший український контингент, ймовірно, уникнув російського оточення, яке призвело б до більших втрат”, – зазначили в ISW.

Про окупацію міста станом на 20 годину вечора 1 жовтня заявили й у DeepState. Натомість у 72 окремій механізованій бригаді, що тримає оборону у Вугледарі понад два роки, кажуть, що “наказу про вихід з міста бригада не отримувала” і що станом на вечір 1 жовтня, попри те, що більша частина міста перебувала під контролем росіян, українські воїни утримували позиції в окремих районах Вугледару.

За даними ISW, що проаналізували повідомлення у російських джерелах, у боях за Вугледар зі сторони РФ останнім часом було залучено підрозділи 40-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, 36-ї мотострілецької бригади 29-ї загальновійськової армії, 5-ї танкової бригади та 37-ї мотострілецької бригади зі складу 36 загальновійськової армії, 430-го мотострілецького полку 14-ї бригади спецназу ГРУ: саме вони, мовляв, були задіяні у захопленні Вугледару, після чого нібито продовжили просуватися на захід від населеного пункту Водяне.

Те, що на окупацію міста російське командування кинуло свіжі і навчені підрозділи, підтверджував ввечері 1 жовтня і командир батальйону безпілотних систем 72 бригади Андрій Назаренко. За його словами, проти 72 ОМБр стоять щонайменше п’ять російських бригад.

“Ворог тисне з усіх сторін, сконцентрував свіжі сили, нові бригади і продовжує штурмувати щодня десятки разів. Добре підготовлені бригади, найголовніше — свіжі. Наша бригада вже знищила дев’ять бригад окупанта. На сьогодні з нами ще бореться, за нашою інформацією, близько п’яти бригад. Ви маєте розуміти, що наша бригада стоїть виборює, робить все, аби триматися. А ворог щотижня приводить нові свіжі війська, гарно обучені, тактично обучені, які намагаються, незважаючи на втрати живої сили і техніки, здобути такий бажаний йому Вугледар”, — казав Назаренко.

Він також додав, що особливо запеклі бої за Вугледар точилися упродовж останніх пів року.

“Це не був дуже швидкий прорив. Це все відбувалось протягом більш ніж шести місяців. Ворог активно штурмував флангами, робив все можливе, щоб потім вже в лобову піти флангами на місто. Але до цього ворог активно штурмував Водяне, виходив на зручні позиції. Штурмував шахти поруч з містом”, — пояснив Назаренко, додавши, що росіяни активно вдаються до “килимових бомбардувань” КАБами і ФАБами, не жаліючи бомб для ударів навіть по групі з кількох українських воїнів.

У ISW погоджуються: якщо росіянам таки вдалося захопити Вугледар – за це вони заплатили дуже велику ціну. За останні два з половиною роки Росія здійснила тут багато невдалих штурмів, у яких зазнала колосальних втрат.

Зокрема, аналітики наводять спогади одного з російських “воєнних блогерів”, який на тлі “переможних” повідомлень росіян про захоплення міста згадав про розмову з одним з високопоставлених російських офіцерів. І той сказав йому, що рішення командування наступати на Вугледарському напрямку у березні 2022 року було необдуманим, а російські війська застрягнуть на цьому місті. “Воєнкор” натякнув, що той офіцер, мовляв, помилявся, бо ж Вугледар начебто захоплено.

Однак він так і не згадав, що російська окупаційна армія дійсно зав’язла під цим містом на два з половиною роки. І весь цей час зазнавала втрат. Особливо значних – під час двох великих спроб наступу на Вугледар, у жовтні-листопаді 2022-го та у січні-лютому 2023 року. Кожна зі спроб коштувала Росії великих втрат особового складу та військової техніки. Зокрема, саме під Вугледаром втратила боєздатність російська 155 бригада морської піхоти.

При цьому навіть низка російських джерел, що святкують захоплення Вугледара, висловлюють сумнів, що тепер армія РФ зможе просуватися вперед набагато швидше і досягне значущих в оперативному відношенні проривів одразу після того, як отримає контроль над цим містом.

Деякі російські “воєнкори” зазначили, що не очікують, що лінія фронту зруйнується після захоплення Вугледара, бо українська армія на північному сході від міста має оборонні позиції. Та й російським військам, мовляв, доведеться витратити час н а “зачистку” Вугледара та обладнання у місті плацдарму для подальших наступів.

Натомість один з прокремлівських блогерів спробував видати Вугледар за “останнє місто на півдні Донеччини”, на якому нібито базується “вся українська оборона” на цій частині фронту. І нібито після захоплення Вугледару російська армія зможе стабільно просуватися на заході Донецької області.

Через такі заяви пропагандист наразився на критику від своїх же “колег”. Так, один з пов’язаних з Кремлем “воєнкорів” заявив, що немає підстав вважати, що захоплення Вугледару знищить українську оборону і дасть росіянам можливість вільно пройти до Краматорська та Слов’янська (що приблизно за 170 км від Вугледара) пісдя захоплення Курахового та Покровська. Цей пропагандист натякнув: такі аргументи ігнорують той факт, що перш ніж досягти Слов’янська і Краматорська, окупантам доведеться пройти через добре укріплені Костянтинівку, Добропілля, Покровськ, Селидове та Курахове.

Аналітики ISW також схиляються до думки, що захоплення Вугледара навряд чи дасть Росії значний перелом у ході наступу на Донеччині. Адже це місто не є особливо важливим логістичним вузлом, а російські війська і до 1 жовтня контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара, тож і раніше вже мали можливість певною мірою перекрити українське матеріально-технічне забезпечення на цій ділянці фронту.

До того ж, зазначили в ISW, Вугледар знаходиться приблизно в 30 кілометрах на південь від Покровського напрямку, де росіяни нині докладають основних зусиль. Тож російським військам доведеться маневрувати через 30 кілометрів відкритої місцевості, щоб суттєво підтримувати наступальні операції на південний схід від Покровська.

Вугледар також розташований за 23 кілометри на південь від автомагістралі H-15, яка тягнеться між містом Донецьк і прикордонною територією Донецько-Запорізької області, але російським військам потрібно буде просуватися по відкритій місцевості, щоб дістатися до шосе – і робити це восени, коли дощі перетворять грунтові дороги на непрохідну багнюку. І навіть та дорога, якою теоретично могли вийти з міста українські воїни, вже зовсім скоро стане непридатною до використання через дощі. Тож відновлення росіянами механізованих штурмів у цьому районі незабаром буде дуже ускладнене.

Нагадаємо, раніше напередодні в ISW розповідали, що окупанти просунулись в напрямку Торецька і намагаються обійти Селидове.

Також аналітики стежать за перебігом подій на Курщині. Там армія Путіна проводить атаки, але одна з колон потрапила в пастку.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *