Протягом останніх трьох місяців в Україні помітно зросла вартість молочної продукції. До кінця року вартість “молочки” та сирів може збільшитися ще до 15%.

Про це повідомляє Infagro. Основною причиною стрімкого подорожчання сировини називають надто високі ціни на масло.

Загалом за три останні місяці молоко-сировина подорожчало майже на чверть, тільки за вересень ціна зросла на 10%. Наразі закупівельна ціна у 18 грн за 1 кг молока стала нормою, а подекуди вартість сягає 19 грн/кг.

Через помітне подорожчання сировини зростають ціни і для кінцевих споживачів – звичайних українців. Виробники збільшили ціни на більшість молочної продукції до 15% мало кому вдалося, а на масло ціни виросли ще сильніше.

Та попри це більшість молокозаводів все одно працюють на межі збитковості, а деякі вже в збиток. Втім у жовтні ріст цін продовжиться і до кінця року свіжі молочні продукти та сири можуть подорожчати ще на 12-15%, що втричі перевищує рівень інфляції Україні.

Експерти прогнозують, що це призведе до зменшення споживання молокопродуктів. Натомість українці купуватимуть продукти з меншим ступенем подорожчання.

Основною причиною стрімкого подорожчання сировини стали надто високі ціни на масло, але й вони вже могли сягнути піку. Аналітики не виключають, що у жовтні європейські трейдери можуть суттєво знизити ціни попиту на українське масло.

У такому випадку з листопада закупівельні ціни на молоко припинять зростання. А якщо станеться падіння продажів молочних продуктів, то не виключено, що попри період найнижчої пропозиції в сезоні, відбудеться певне зниження вартості сировини.

Також OBOZ.UA повідомляв, що через екстремальні погодні умови харчові продукти можуть здорожчати у всьому світі. Наприклад, у вересні ф’ючерси на пшеницю на біржі в Чикаго виросли через побоювання, що погана погода в основних країнах-експортерах може ще більше скоротити світові запаси, які й так наближаються до дев’ятирічного мінімуму.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *