Саудівська Аравія готова різко збільшити видобуток нафти і обвалити вартість “чорного золота” до $50 за баррель. Таким чином один з найбільших виробників цього ресурсу може покарати країни з картелю ОПЕК+, які не дотримуються своїх квот видобутку.

Як повідомляє Wall Street Journal, про це попередив міністр нафти Абдулазіз Бін Салман аль Сауд. Погрози саудитів прозвучали минулого тижня під час телефонної розмови представників картелю.

Буцімто аль Сауд звинуватив у перевищенні встановлених квот Ірак та Казахстан. Журналісти розцінили його слова як приховану погрозу розпочати цінову війну збереження частки ринку, що належить Саудівській Аравії.

Варто зазначити, що саме Саудівська Аравія раніше змушувала інших членів клубу ОПЕК+ скоротити видобуток з листопада 2022 року у спробі зберегти високі ціни, йдеться у публікації.

У 2022 році нафта марки Brent в середньому коштувала рекордні за 8 років $99 доларів за барель. Відтоді вартість знизилася через збільшення поставок від виробників, які не входять до ОПЕК (зокрема, США), та слабкого зростання попиту в Китаї. У вересні-2024 середня ціна на Brent склала $73 за барель.

За даними Міжнародного валютного фонду, до бюджету Саудівської Аравії закладено ціну на нафту близько $100 за барель. Саме ця країна взяла на себе велику частину скорочень ОПЕК+, скоротивши власний видобуток на 2 млн барелів на день за останні два роки, що становить понад третину скорочень, здійснених членами організації. Нині королівство видобуває 8,9 млн барелів на добу, що є найнижчим показником з 2011 року.

Також OBOZ.UA повідомляв, що від вартості нафти залежить здатність Росії фінансувати війну проти України. Зокрема раніше експрем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов стверджує, що зниження цін на нафту стане для Росії значно сильнішим ударом за санкції. Зокрема, якщо вартість “чорного золота” впаде до 40 доларів за барель протягом року, диктаторському режиму Володимира Путіна не вистачить фінансів для ведення війни проти України.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *