При підготовці до зими з найбільшими проблемами можуть зіткнутися жителі багатоповерхівок – адже поставити, наприклад, власний генератор для них найскладніше. Втім, вихід є. В експертному середовищі запевняють, що пережити холод допоможе комплекс інверторних батарей.

Про це в інтерв’ю OBOZ.UA розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він зазначив: такий комплекс у режимі економного споживання може забезпечити потреби квартири на 10-12 годин.

Живущие в квартирах украинцы

“Я поставив собі комплекс інвертерів, які на 10-12 годин при економному споживанні покривають потреби квартири, де ми живемо з родиною. Ми дослідження провели у липні, як це працює – працює добре. Тому я думаю, що саме така підготовка допоможе пройти цей складний сезон. Досить зручно”, – сказав експерт.

Крім того, зазначив він, слід перевірити, як функціонуватиме сам будинок у разі відключення електроенергії. Зокрема:

  • Чи буде забезпечено подачу води та роботу каналізації.

“Навіть якщо працює міська інфраструктура, а в будинку з якихось причин насоси не працюють, у вас буде проблема. Це неприємно”, – пояснив він.

  • Чи опалюватиметься будинок.

Річ у тім, розповів Харченко, що замерзнути можна навіть якщо “у міській трубі опалення йде, а ваш будинок не прокачує гарячу воду через труби всередині будинку”.

Світла може не бути по 16 годин на добу

Раніше ж Харченко розповів,

що у разі відключення зовнішнього постачання мешканці великих міст можуть залишатися без світла до 16 години на добу. Йдеться, зокрема, про:

  • Київ;
  • Харків;
  • Одесу.

Він пояснив: ці міста є найуразливішими містами у зимовий період. “Харків взагалі під прямим вогнем. Будь-яка підстанція і будь-яка генеруюча потужність може бути в будь-який момент розбита. Там найвищі ризики військові”, – розповідає Харченко.

Одеса, за його словами, також відчуває значний дефіцит енергоресурсів – майже повна відсутність власної генерації у місті робить його залежним від зовнішнього постачання. А у Києві – найбільшому місту країни, взимку дефіцит потужностей може досягати 700-900 мегават.

“Ці потужності потрібно завести ззовні. Якщо їх немає звідки завести, давайте будемо відвертими, якщо Київ відрізати від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально”, – підкресив Харченко .

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас через відключення питання купівлі зарядних станцій (прозваних у народі “екофлоу” – за назвою одного з виробників) знову стало актуальним – особливо для тих, хто мешкає в багатоквартирних будинках і не може поставити собі генератор. Однак для багатьох проблемою стає вибір такого пристрою – адже від його потужності залежить ціна.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *